søndag 4. oktober 2009

Filbehandling

Jeg satt nylig og leste gjennom leksjonen i "filbehandling". Emnet i seg selv er kanskje ikke det mest spenstige, men det har en del interessante aspekter.

Jeg møter mange som hardnakket hevder at datamaskiner er livløse. Man hører argumenter som: "De utfører kun logiske operasjoner", "de skjønner jo bare to tall; 0 og 1", og andre åpenbart feilaktige påstander. Vi som arbeider med datamaskiner i skolen vet så alt for godt at de små grå og beige kassene ofte demonstrerer alt for stor grad av liv, egenrådighet og fri vilje. For oss som brukere oppleves det ofte som vi har møtt på nok en variant av Murphys lov. Filer forsvinner, og de forsvinner på de verst tenkelige tidspunkt.

Etter noen år som såkalt IKT-ansvarlig på en skole har min erfaring med filbehandling gitt meg flere indisier på datamaskiners og datasystemers iboende intelligens. Jeg har satt opp en liten liste.
  • Sannsynligheten for at en fil forsvinner øker proporsjonalt med antall timer du har arbeidet med den, og hvor lenge siden det er du lagret.
  • Sorte hull finnes. De opptrer kontrollert innenfor en harddisks seks vegger. Disse hullene tiltrekker seg spesielt filer av den type som er nevnt over.
  • Sannsynligheten for at en elev mister et dokument øker proporsjonalt med arbeidets viktighet. Et dokument som forsvinner under en eksamen ville aldri forsvunnet mens det ble arbeidet med i en time.
  • Det finnes et stort oppsamlingssted for elevarbeider på internett. Dokumenter ender her etter at en elev har sendt det på e-post, men før en lærer mottar e-posten.
  • Hvis man kun trykker på "lagre"-knappen, vil en fil med sensitivt innhold alltid legge seg der den er mest tilgjengelig, helst på fellesområder på server med navn som "Arbeidsområde for alle elever", "Fellesfiler for hele kommunen", osv.
  • Velger man å skrive ut filer med sensitivt innhold, vil utskriftene alltid dukke opp på den skriveren det er samlet flest elever rundt.
Flere tilføyelser til lista mottas med takk.

3 kommentarer:

  1. Lol, som våre elever ville ha sagt. (Om du lurer lol = laugh out loud)
    Her er noen flere:
    - Jo nærmere innleveringdatoen vi er, jo flere er det som har mistet filene sine.
    - Det er alltid den eleven på gruppa som ikke er på skolen innleveringsdagen som har lagret alt på sitt domeneområde, dette øker proposjonalt med manglende motivasjon..
    - Nettet er alltid nede over bestemte områder dagen før en innlevering.

    Dette vet vi alt om vi som jobber i ungdosskolen. :)

    SvarSlett
  2. Herlig! Eller som svenskene sier det: asgarv (= lol). Man kan faktisk lære ting på FB også :-)
    Vi får bare satse på at dette ikke skjer med oss og vår oppgave, selv om jeg selv sliter med å finne en fil nå. Må ha vært bevisstløs i lagingsøyeblikket. Om jeg bare kunne huske hva jeg kallte dokumentet... Eller hva som står på første linje...

    SvarSlett
  3. Hehe! Det tok ikke lang tid en gang. Kom plutselig på at det ikke var Word jeg hadde brukt, men OneNote - no sweat! Men puster lettet ut likevel ;-)

    SvarSlett