onsdag 24. februar 2010

Digital Arena

Til denne leksjonen ville jeg prøve meg på Geotagging. Jeg valgte å bruke bildene jeg tok til Mappeoppgave M2. Opplegget jeg da beskrev, gikk ut på at elevene skulle vandre langs nedre del av Lysakerelva som ligger på grensen mellom Oslo og Bærum. Dette er et gammelt industriområde, og en del av oppgaven var å finne spor etter den gamle industribebyggelsen og ta bilder av disse.

Da jeg arbeidet med oppgaven, skrev jeg i teksten at man kunne bruke geotagging i elevenes etterarbeid, men jeg gjorde aldri dette selv. Nå er det altså gjort, og bildene i albumet kan sees her (Klikk på kartet til høyre for å se hvor bildene er tatt).

Picasa kan også lage en liten framvisning fra albumet, slik som dette:



Jeg opprettet et offentlig album i Picasa og valgte ut noen av bildene jeg tok. Jeg har brukt originalbildene, og de er derfor ikke behandlet slik bildene jeg brukte i mappeoppgaven var. Jeg ga hvert bilde et navn, og plasserte dem i kartet. Noen av markørene ble stående ganske tett, men området bildene er tatt på er heller ikke så stort. Jeg anbefaler derfor å bruke zoomfunksjonen.

tirsdag 23. februar 2010

Sammensatte tekster

Arbeidet med denne leksjonen har tatt sin tid. Her var det mye å sette seg inn i! Jeg har gjort to små forsøk; et i Prezi og et i Xtranormal.

For å si noe om Prezi først: Et interessant hjelpemiddel, en slags blanding av tankekart og presentasjon. Jeg har laget et eksempel hvor jeg tok utgangspunkt i dette læreplanmålet i matematikk fra K06: "forklare oppbygginga av mål for areal og volum og berekne omkrins og areal, overflate og volum av enkle to- og tredimensjonale figurar", av den enkle grunn at det er dette emnet jeg underviser i for tiden. Jeg tenkte jeg ville lage en oversikt over de geometriske figurene vi arbeider med på ungdomsskolen. Resultatet kan sees her. Dette er ikke en fullstendig presentasjon, all den grunn det mangler figurer og forklaring til hvordan vi regner ut areal, omkrets, volum og overflate av de forskjellige figurene, men den gir en idé om hvordan jeg har tenkt.
Jeg kan godt se for meg at jeg kunne brukt dette i undervisningen, enten som en presentasjon for elevene eller som noe elevene kunne lage for å undervise hverandre. Jeg liker det at man kan strukturere informasjonen som et tankekart, men samtidig gi det det noe mer "liv". Samtidig ser jeg at faren er til stede for å gjøre det visuelle for komplisert, og at det kan forkludre budskapet. Dette setter store krav til at jeg som pedagog klarer å gjøre stoffet lett tilgjengelig (kiss).


Et mer morsomt bekjentskap var Xtranormal. Jeg prøvde meg fram, og laget denne filmen.


Her tenkte jeg at dette kunne være et eksempel på en ramme som elevene kan skrive en tekst ut fra, det kan f.eks. være i norsk, engelsk, samfunnsfag eller fremmedspråk. Jeg hadde nok lagt an en litt mer seriøs tone skulle jeg presentert dette for elever, men hva om det var en historisk person som ga en innledning som utgangspunkt for en tekst? Eller at elevene selv skulle skrive en scene i et skuespill? Eller en samtale i fremmedspråkundervisningen?
Det er ikke sikkert at Xtranormal bidrar til mer læring enn å skrive en tekst i arbeidsboka, men det kan være inspirerende for elever å se dialogen de skriver få liv. I tilfellet med Xtranormal ser jeg ikke at vi står i fare for å gjøre noe "skolsk" ut av dette slik det refereres til i leksjonen at Niel Selwyn hevder.
Å variere undervisningen har aldri vært en ulempe, og selv om Xtranormal har sine pedagogiske begrensninger kan det brukes som nok en måte å leke inn kunnskap på.

onsdag 3. februar 2010

Gruppeoppgave - Sosial Web 2

Stor takk til Ellen, Guri og Marianne! Nok en gang har vi fått ferdig en gruppeoppgave, denne gangen om Sosial Web. Vi valgte å se nærmere på Facebook, Twitter og Origo
Resultatet kan sees på NettsamfunnWhatAreTheyGoodFor



tirsdag 2. februar 2010

Tankekart

Jeg har nå arbeidet med tankekart, og nok en gang har jeg innsett at det er en veldig smart måte å få oversikt over et emne på. Jeg er bare så alt for lite flink til å bruke det i egen undervisning. Men nå skal jeg bli mer bevisst, og bruke tankekart mer aktivt.


Tankekartet jeg har laget er en oppsummering av det emnet elevene jeg har i matematikk har arbeidet med i det siste. Kartet er ment som en oppsummering for elevene når de skal forberede seg til prøve. Jeg prøvde meg litt fram med layout, og la til noen notater og linker. Jeg ville også gjerne ha lagt til noen bilder for å visualisere hvordan de forskjellige grafene ser ut, men det var ikke mulig i gratisversjonen.


Mindomo er veldig intuitivt å sette seg inn i, og hvis man er vant til Windowsprodukter, kjenner man seg rask igjen i grensesnittet. Den åpenbare fordelen ved å bruke datamaskin til å lage tankekart er at det alltid ser ryddig og oversiktlig ut, man går aldri tom for plass.




(Klikk på bildet for å se større versjon)